Pokud máte zahradu v čistém prostředí a ne zrovna vedle rušné silnice, může být živý plot tvořen druhy s jedlými plody, listy nebo květy. „Je něco jiného koupit si kelímek rybízu nebo jeřabin na trhu nebo v supermarketu a něco jiného obírat bobule přímo z keře, vidět je růst…,“ vysvětluje Jana Nováková.
Živé ploty k nakousnutí
V menších zahradách využívá architektka především malé a střední keře – dříve na každé zahradě vysazované rybízy, angrešty a josta a nyní také zimolez kamčatský (tzv. kamčatská borůvka), který dozrává již od května. Na slunném místě s možností opory vytváří plůtek z vinné révy a doplňuje ho tradičními růžemi nebo levandulí. Plůtek je tak nejen jedlý, ale i krásný a pohostinný pro hmyz. V případě rozlehlejších zahrad se uplatní i vyšší keře nebo menší stromky, například aronie, mišpule, muchovníky a dříny, které na jaře krásně kvetou, později vytvářejí jedlé plody a na konec té parády na podzim zbarví listy do jasně červenooranžových barev.
