Skip to content

Což takhle dát si špenát?

Z původně prosté rostlinky vznikaly časem výborné recepty na úpravu listů a vyšlechtily se nejvhodnější odrůdy různých druhů. Čerstvé listy jsou určitě lepší než mražený protlak z obchodu.

Špenát zelený (Spinacia oleracea) do Evropy přivezli křižáci z Orientu a Maurové (do Španělska). Tato listová zelenina se v Evropě rychle rozšířila a „zelená kaše“ dává název všem kašovitým pokrmům ze zelených listů. Všechny druhy špenátových rostlin se vysévají do nakypřené půdy bohatě prohnojené kompostem, rozloženým hnojem, dusíkatými umělými hnojivy.

Více z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Jarní výsevy do truhlíku a pozdější vysazení na záhon se provádějí pouze u novozélandského špenátu, laskavce žmindy a malabarského špenátu. Tyto druhy je možné rovněž vysít přímo na venkovní záhon, ale až v květnu, stejně jako mangold. Lebedu zahradní, merlík listnatý a špenát zelený můžete na venkovní záhony vysévat od března do dubna. Na podzim můžete vysít merlík všedobr, špenát zelený a lebedu zahradní. Merlík všedobr a lebeda zahradní se na zahradě snadno množí samovýsevem.

PARTNEŘI WEBU

MUJDUM MUJDUM STAVBAWEB IMATERIALY RODINYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025