Jan Čtvrtník žije v Itálii, pracuje pro společnost Electrolux, ale věnuje se i české designové scéně. Jeho záběr je skutečně úctyhodný. „Hodně cestuji a trávím dlouhé hodiny na letištích a nádražích. Míst k sezení je tady žalostně málo, a tak velmi často vestoje přemýšlím, jak vytvořit elegantní a jednoduché lavice, které by zdobily prostor a zároveň sloužily svému účelu,“ vysvětluje na úvod našeho rozhovoru a představuje část svého bohatého portfolia: proslulou kolekci s názvem Ai.ro, navrženou jako modulární sestavu dvou základních prvků spojených speciálním můstkem do sedací plochy různé výšky, určenou právě pro velké haly a čekárny. Čtverce a obdélníky se spojují do různých kompozic, jednotlivé typy lze volně kombinovat do rozmanitých sestav. To vše v mnoha barevných variantách s jednoduchou plochou podnoží na trubce. Na svých cestách Jan Čtrvrtník přemýšlí také o tom, jak ztvárnit nejrůznější digestoře pro moderní energeticky úsporné kuchyně – hlavní téma tohoto rozhovoru.
Jaké jsou současné trendy v oblasti digestoří?
Design digestoří následuje estetické trendy ostatních produktů, samozřejmě s přihlédnutím ke specifickým technologickým omezením. Do výroby digestoří vstupují nově energetické štítky, které ovlivní vývoj digestoří směrem k úspornějším či efektivnějším systémům. Začnou se více používat úsporné bezkartáčkové motory v kombinaci s vysoce účinnými baffle filtry. Označení energetických štítků bude ale značně problematické, protože existují digestoře, které dokážou energii i ušetřit.
