Zdávné historie designéry stále inspiruje apel na „teplé srdce domova“ s otevřeným ohništěm, do hry se proto vracejí kachlová kamna i nejrůznější pece. Vedle toho ovšem vznikají speciální kuchyňské prostory, které mají blíže k moderním laboratořím. Patrný je zde i určitý kompromis či hledání harmonie mezi starým a novým. Vše záleží na vkusu majitele a lokalitě, kterou obývá. K venkovu patří častěji keramické obklady, retro styl a nejrůznější dekorace, u městských bytů preferujeme spíše minimalismus, čisté linie a moderní zařízení.
Zajímavé řešení nabízí světoznámá designérka a architektka Zaha Hadid.
Jak to viděl Savarin |
| Vyhlášený gurmán Jean Anthelme Brillat-Savarin přirovnával kuchyně k ateliérům a laboratořím slasti. „Kvalitní gastronomie vytváří ušlechtilé vztahy a obohacuje smysly, které jsou vyšší formou osvojování světa,“ říkával tento slavný požitkář, právník a politik. „Abychom mohli inovovat, musíme stavět na kvalitních základech,“ připomínal a dodával: „Nebráním pokroku, bráním jen chuťové buňky Francouzů.“ Možná i díky tomu patří francouzská kuchyně dodnes k těm nejlepším, stejně jako design, který odráží lásku a respekt k vaření. Platí to nejen pro tradiční venkovské kuchyně, ale i pro ty „městské“ high-tech. |
Pracuje s novými materiály (umělý kámen), uplatňuje vyspělé kuchyňské náčiní a nástroje, které splňují nejvyšší ergonomické nároky. Moderním prvkem je integrace multimédií a světel do celé sestavy – nejčastěji zde vévodí televize ve zdviženém křídle pravé části kuchyňské linky. Lze tak sledovat programy o vaření nebo televizi využívat jako bezpečnostní zařízení. Můžete se dívat, kdo k vám přichází na návštěvu, či kontrolovat dítě v jeho pokoji.
